STORMKOP is een culturele vrijhaven voor jonge en minder jonge avonturiers, wonend op een verlaten scheepswerf aan de Antwerpse Droogdokken. De hoofdrolspelers zijn kinderen en jongeren. Samen met hun f(r)amily, klasgenoten, leerkracht, bekenden en onbekenden worden ze ondergedompeld in een wereld van kunst, filosofie, wetenschap, duurzaamheid én avontuur.
STORMKOP speelt in op actuele thema’s zoals het klimaat, mobiliteit, het belang van modderglijbanen en hoe je draken temt in de winter. STORMKOP brengt je hoofd op hol, stimuleert om meer te dromen, de moed nooit op te geven en eigenwijs in het leven te staan.
STORMKOP kan je moeilijk vatten in woorden. Je moet het komen beleven met je school (klasdagen en masterclasses), met je vrienden (open speel(mid)dagen en andere workshops), met je familie (brunch en familieateliers, festivals en familieweekends), tijdens de schoolvakanties (vakantiekampen en zomerstages) of met je collega's (rondleidingen en teambuildings).
STORMKOP is een plek waar handen uit de mouwen gaan, knieën vuil worden en je hart in de war wordt geschopt. STORMKOP geeft geen oplossingen. De zoektocht naar antwoorden is belangrijker dan het vinden ervan, de reis betekenisvoller dan de eindbestemming. Zo vertelt STORMKOP het verhaal van ergens en nergens, winnen en verliezen, proberen en falen, opnieuw proberen en nog eens falen. Maar telkens beter, mooier en intenser..
‘We zijn altijd wel ergens gehavend, maar soms is het gewoon wachten tot de wind je vangt… ‘
STORMKOP fladdert en b(r)ouwt graag buiten in een atypische industriële omgeving die maritiem erfgoed ademt. STORMKOP kiest bewust voor het tegendraadse, wordt aangetrokken door het ruwe, het niet samenhangende. STORMKOP zoekt zowel naar disharmonie als naar verbinding. Zo komt de echte wereld binnen.
STORMKOP is al 5 jaar op expeditie in en rond de Droogdokken. Een creatief experiment boordevol levensgevaarlijke situaties. De enige maritieme speeltuin met konijn, poes, vissen en zwanen, waar altijd iets te beleven valt. Meer dan 200.000 bezoekers trokken in haar kielzog voorbij. En die zagen één voor één dat wat goed was.
Vanaf de zomer staat het thema ‘survival’ centraal, ondersteboven, binnenstebuiten en rechtop. Want hoe gaan we het hier samen overleven? Deze vraagt helpt het schip de komende jaren koers te houden.
Het is hier nog nooit zo ingewikkeld geweest.
